Guláš – Srdce Českého Kuchyně
Guláš je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů nejen v České republice, ale i ve střední Evropě. Tento hustý a bohatý masový guláš, který je plný chuti a vůně, se tradičně podává s chlebem nebo houskovými knedlíky. Guláš je jídlo, které zahřeje tělo i duši, a je ideální volbou pro chladné dny.
Historie a Původ Guláše
Guláš má své kořeny v maďarské kuchyni, odkud se v průběhu staletí rozšířil do celé střední Evropy, včetně České republiky. Původně byl guláš pokrmem pastevců, kteří vařili maso s cibulí a paprikou v kotlíku nad ohněm. Česká verze guláše se liší od maďarské zejména tím, že je méně pikantní a více zaměřená na hustotu a chuť omáčky.
V české kuchyni se guláš stal nedílnou součástí tradičních receptů a je často podáván při rodinných oslavách, na hodech nebo v restauracích.
Recept na Tradiční Český Guláš
Ingredience:
- 1 kg hovězího masa (ideálně kližky)
- 3 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru nebo vody
- 1 lžička kmínu
- Sůl a pepř na dochucení
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- Majoránka na dochucení
Postup:
- Příprava masa: Hovězí maso omyjte, osušte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte najemno a česnek prolisujte.
- Smažení: Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a krátce orestujte, poté přidejte papriku a rajčatový protlak. Důkladně promíchejte, ale dejte pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by zhořkla.
- Dušení masa: Přidejte nakrájené maso, osolte, opepřete a přisypte kmín. Vše dobře promíchejte, zalijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte oheň a guláš pomalu duste pod pokličkou asi 2–3 hodiny, dokud maso není měkké.
- Zahuštění: Když je maso měkké, můžete guláš zahustit lžící hladké mouky, kterou rozmícháte v troše vody a přidáte do hrnce. Krátce povařte, aby se mouka provařila a guláš zhoustl. Na závěr dochuťte majoránkou a případně dosolte.
- Servírování: Guláš se podává horký, ideálně s čerstvým chlebem nebo houskovými knedlíky. Na talíři můžete přidat kousek syrové cibule nebo lžičku kysané smetany pro ještě bohatší chuť.
Tipy pro Dokonalý Guláš
- Výběr masa: Pro guláš je nejlepší použít maso s vyšším obsahem kolagenu, jako je kližka, která při dlouhém dušení změkne a zhoustne omáčku.
- Cibule: Cibule je základem dobrého guláše. Její množství by mělo odpovídat množství masa, protože dodává omáčce hustotu a sladkou chuť.
- Koření: Nepodceňujte sílu papriky a kmínu. Tyto koření dodávají guláši jeho typickou chuť a vůni.
Guláš – Král České Kuchyně
Guláš je symbolem české pohostinnosti a tradice. Je to jídlo, které spojuje rodiny a přátele u jednoho stolu a které je oblíbené nejen v domácnostech, ale i v restauracích. Český guláš je známý svou hustou, kořeněnou omáčkou a měkkým, šťavnatým masem, které se rozplývá na jazyku.
Závěr
Pokud hledáte recept, který vás přenese do srdce české kuchyně, guláš je tou správnou volbou. Tento pokrm, který se vaří pomalu a s láskou, vás odmění bohatou chutí a uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Ať už ho připravujete pro rodinu nebo přátele, guláš je jídlo, které nikdy nezklame.
- Přívěsek PANDORA Disney Chip a Dale 793532C01Kč1,899.00 s DPH
- PANDORA náramek s posuvným zapínáním 593090C00-2Kč1,849.00 s DPH
- Třpytivý výrazný tenisový náramek PANDORA 593539C01-18Kč3,149.00 s DPH
- PANDORA Třpytivý modrý tenisový náramek 591469C02-18Kč2,449.00 s DPH
- PANDORA Třpytivý tenisový náramek 591469C01-18Kč2,149.00 s DPH
- PANDORA tenisový náramek Třpytivé červené srdce 590041C02-18Kč2,349.00 s DPH
- Náramek PANDORA Třpytivé pavé 590041C01-18Kč2,349.00 s DPH
- Produkt na prodejNáhrdelník PANDORA Třpytivá mašlička 393509C01-45Original price was: Kč2,099.00.Kč1,999.00Current price is: Kč1,999.00. s DPH
- Visací náušnice PANDORA Třpytivá mašlička 293543C01Kč1,840.00 s DPH