Kuchařka - Recepty

Guláš – Srdce Českého Kuchyně

Guláš - Srdce Českého Kuchyně

Guláš – Srdce Českého Kuchyně

Guláš je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů nejen v České republice, ale i ve střední Evropě. Tento hustý a bohatý masový guláš, který je plný chuti a vůně, se tradičně podává s chlebem nebo houskovými knedlíky. Guláš je jídlo, které zahřeje tělo i duši, a je ideální volbou pro chladné dny.

Historie a Původ Guláše

Guláš má své kořeny v maďarské kuchyni, odkud se v průběhu staletí rozšířil do celé střední Evropy, včetně České republiky. Původně byl guláš pokrmem pastevců, kteří vařili maso s cibulí a paprikou v kotlíku nad ohněm. Česká verze guláše se liší od maďarské zejména tím, že je méně pikantní a více zaměřená na hustotu a chuť omáčky.

V české kuchyni se guláš stal nedílnou součástí tradičních receptů a je často podáván při rodinných oslavách, na hodech nebo v restauracích.

Recept na Tradiční Český Guláš

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa (ideálně kližky)
  • 3 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 1 lžička kmínu
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • Majoránka na dochucení

Postup:

  1. Příprava masa: Hovězí maso omyjte, osušte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte najemno a česnek prolisujte.
  2. Smažení: Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a krátce orestujte, poté přidejte papriku a rajčatový protlak. Důkladně promíchejte, ale dejte pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by zhořkla.
  3. Dušení masa: Přidejte nakrájené maso, osolte, opepřete a přisypte kmín. Vše dobře promíchejte, zalijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte oheň a guláš pomalu duste pod pokličkou asi 2–3 hodiny, dokud maso není měkké.
  4. Zahuštění: Když je maso měkké, můžete guláš zahustit lžící hladké mouky, kterou rozmícháte v troše vody a přidáte do hrnce. Krátce povařte, aby se mouka provařila a guláš zhoustl. Na závěr dochuťte majoránkou a případně dosolte.
  5. Servírování: Guláš se podává horký, ideálně s čerstvým chlebem nebo houskovými knedlíky. Na talíři můžete přidat kousek syrové cibule nebo lžičku kysané smetany pro ještě bohatší chuť.

Tipy pro Dokonalý Guláš

  • Výběr masa: Pro guláš je nejlepší použít maso s vyšším obsahem kolagenu, jako je kližka, která při dlouhém dušení změkne a zhoustne omáčku.
  • Cibule: Cibule je základem dobrého guláše. Její množství by mělo odpovídat množství masa, protože dodává omáčce hustotu a sladkou chuť.
  • Koření: Nepodceňujte sílu papriky a kmínu. Tyto koření dodávají guláši jeho typickou chuť a vůni.

Guláš – Král České Kuchyně

Guláš je symbolem české pohostinnosti a tradice. Je to jídlo, které spojuje rodiny a přátele u jednoho stolu a které je oblíbené nejen v domácnostech, ale i v restauracích. Český guláš je známý svou hustou, kořeněnou omáčkou a měkkým, šťavnatým masem, které se rozplývá na jazyku.

Závěr

Pokud hledáte recept, který vás přenese do srdce české kuchyně, guláš je tou správnou volbou. Tento pokrm, který se vaří pomalu a s láskou, vás odmění bohatou chutí a uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Ať už ho připravujete pro rodinu nebo přátele, guláš je jídlo, které nikdy nezklame.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..